İçeriğe geç

Roomba için sanal duvar oluşturma

Merhaba bu yazıda yaklaşık 1 senedir kullandığımız Roomba 600 serisi temizlik robotu için sanal duvar devresi yapacağız. Üst seviye temizlik robotları evi haritasını çıkardığı gibi uygulama üzerinden istenen yere sanal duvar yerleştirilebilmektedir. Sanal duvara, girmesini istemediğimiz bölgelerin olması sebebiyle ihtiyaç duyduk. Daha doğru ifade etmek gerekirse, bazı bölgelerde fazla kablo olması sebebiyle Roomba’nın bu alanlara girmemesini ve temizlik yapılan odadan çıkmasını engellemek – ya da roomba’nın o odaya girmesini engellemek gibi bir amaçla kullanmak istiyoruz. Roomba’nın virtual wall aksesuarı bulunmakta fakat yaklaşık $60. Dolayısıyla neden bu aksesuarı almak yerine kendim yapmak istedim sorusunun da cevabını vermiş oldum 🙂

Gerekli Malzemeler

  • Arduino uno, nano veya pro mini(Daha az ye kaplaması ve daha kompakt yerleşim için arduino pro mini tercih edilebilir.)
  • Kızılötesi verici.
  • Açıp kapatmak için bir adet anahtar.
  • 9 volt pil
  • 100 ohm direnç

Devre şeması ve yazılım

Çok basit bir devre olmasına rağmen yine de devre şeması eklenmiştir. Alt kısımda elimde bulunan malzemelerle kendi oluşturduğum devrenin fotoğrafını görebilirsiniz. Ben elimde olan 18650 li-ion batarya ile devreyi kurdum.

Devre şematiği
18650 li-ion batarya ve arduino mini ile yapılan sanal duvar devresi.

Alt taraftaysa kod kısmı bulunmaktadır.

#include <irremote.h>

// Initiate IRremote on Pin 3.
IRsend irsend;

void setup()
{
  irsend.enableIROut(38);   //Lib function
}

void loop()
{
  irsend.mark(1000);
  irsend.space(1000);
}

En üst kısmında yazan fonksiyon adından da anlaşılacağı gibi IRemote isimli kütüphaneyi arduino ide’mize eklememiz gerekmektedir. Kütüphaneyi çok kısa bir google aramasıyla bulabileceğiniz gibi yine de isteyen olursa elimde olan kütüphaneyi de paylaşabilirim.

Sorularınız için yorum kısmını kullanabilirsiniz. Uygun bir zamanda video eklemeyi de düşünüyorum.

Herkese sağlıklı günler dilerim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir