İçeriğe geç

SnapCraft ile Linux

Merhaba, bugüne kadar Linux ile ilgili hiç yazı yazmadığımı farkettim. Pardus yükleyerek 2010 yılında Linux tabanlı bir işletim sistemiyle tanışmıştım. Daha sonra Ubuntu, Fedora, Linux Mint gibi Linux dağıtımlarını da deneyimleme fırsat buldum. Aralarından en sevdiğim Ubuntu oldu. Bu yazıya konu olan SnapCraft, Linux dağıtımlarının uygulama indirme ve yükleme yollarında bir takım yenilikler getirmiş. Bu yenilikler neler ve Snap nasıl kullanılır bunları göstereceğim. Linux’a yeni başlayanlar için öğrenme eğrisi ilk başlarda yatay seyreder fakat sakın vazgeçmeyin. Windows’a göre çok güçlü yanları olduğunu göreceksiniz.

Linux tabanlı işletim sistemlerinin(Ubuntu, Debian, Fedora, Suse, Mint vb.) yumuşak karnı özellikle tecrübesiz kullanıcı için program-uygulama yükleme konusundaki karışıklıktır. Her bir işletim sistemine göre paketin (uygulamanın) düzenlenmesi gerektiği için, istenen sürümün hemen yayımlanamaması veyahut hiç yayımlanmaması gibi durumlar meydana gelebilmektedir. İşte Snap tam burada devreye giriyor ve tüm popüler Linux tabanlı işletim sistemine yüklenebilecek programları SnapCraft çatısı altında topluyor.

Nasıl kullanılır?

Ubuntu 18.04’de Snap paketi yüklü gelir. O yükleme yapmak zorunda değilsiniz. Daha eski Ubuntu sürümlerinde snap yüklü değilse aşağıdaki komutla snap yükleyebilirsiniz.

sudo apt-get update && sudo apt-get install snapd

Snap uygulamasını bilgisayarınıza yüklediniz. Şimdi Snap uygulamasının kodlarını görelim. Bölümün sonunda bu kodları ve işlevleriyle ilgili bir kopya kağıdı(cheat sheet) paylaşacağım. Bu sayede elinizin altında hızlı bir şekilde ulaşabileceğiniz bir doküman olacak.

Komut açıklamaları

snap find

Snap markette yer alan bütün uygulamaları listeler.

snap find <text>

Snap uygulamalarını kelime girerek listeler.

sudo snap install <uygulama adı>

İsmi girilen uygulamayı yükler

sudo snap refresh --list

Sisteme yüklü uygulamalardan güncelleme alanları listeler.

sudo snap refresh

Sisteme yüklü uygulamaları günceller.

snap list

Sisteme yüklü uygulamaları listeler.

snap changes

Snap sisteminde yapılan değişiklikleri listeler.

sudo snap remove <uygulama adı>

İsmi girilen uygulamayı sistemden kaldırır.

Aşağıdaki bağlantıdan açıklamaları pdf olarak indirebilirsiniz.

Sorularınızı yorum kısmına yazabilirsiniz.
İyi günler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir