İçeriğe geç

Pir Sensor ile gece lambası yapımı

Merhaba, evde kullamak üzere yaptığım bu devreyi belki sizin de ihtiyacınız olur diye düşünerek paylaşmak istedim. Aşırı bir elektronik bilgisine ihtiyaç olmadan devreyi yapabilirsiniz.

Kullanılan Malzemeler

  • 1 x HC-SR501 Pir sensor(Türkiye deki sitelerden sipariş edebilir ya da Aliexpresten sipariş verebilirsiniz. Çin üzerinden siparişler daha ucuzdur fakat gelmesi yaklaşık bir ayı bulabilir.

    HC-SR501 Pir Sensor
  • 1 x NPN transistör(BC547 ya da BC548 olabilir)

    BC547 ve bağlantı bacakları
  • 3 x 220 Ω direnç
  • 3 x standart beyaz led(2V@20mA)

Devre Kuruluşu

Devrenin kuruluş

Devre nasıl çalışıyor?

PIR sensör meznili içindeki hareketi algılar ve “out” ‘dan yani “çıkış” bacağından 3.3V verir. BC547 transistörünün “base” bacağına gelen bu akım sayesinde yine transistörün “emitter” ve “collector” bacakları birleşir. PIR sensor çıkış vermeye devam ettikçe devre kapalı halde kalacaktır.(Işıklar yanacaktır). R1 direnci transistörü koruma amaçlıdır. R2 direnci ise sensörden gelebilecek sahte sinyallerin transistörü aktiflemesini engellemek için kullanılmıştır(pull_down).

Pir sensör ayrıntıları

Tekrarlı mod –> Eğer sensör bu modda ise;

Menzil içinde hareket devam ettikçe sensör çıkış vermeye devam edecektir. Aktif olma süresinden bağımsız çalışır. Ne zaman menzil içerisindeki hareket sonlanır o zaman aktif olma süresi kadar çıkış vermeye devam eder.

Tekrarsız mod –> Eğer sensör bu modda ise;

Menzil içerisinde hareket devam etse bile, sensör aktif olma süresi kadar çıkış verir. Bu süre bittikten sonra tekrar menzil dahilinde hareket algılaması yapılır.

Başar Bey’in yorumda sorduğu soruya istinaden; pir sensör üzerindeki LDR bağlantı noktası işaretlenmiştir.

Sorularınız için yorum yapabilirsiniz.

10 Yorum

  1. Başar Başar

    Selamlar gündüz yanmasın diye ldri bağlamak istiyorum ama pir sensörün hangi bacağına bağlıcam deneme yanılma yöntemiyle yapıyorum ama bulamadım Burak bey röleyi yaptım sayenizde ama Ldr nereye bağlanacak hala bulamadım Teşekkürler şimdiden emekleriniz için.

    • Başar Bey merhaba,
      Yazıdaki görselde LDR bağlantı noktasını işaretledim. Hemen VCC, GND ve S bağlantı noktalarının orada zaten. Görsele bakınca daha iyi göreceksinizdir. İyi çalışmalar dilerim.

  2. Başar Başar

    Tekrar teşekkür ederim sayende çok şey öğrendik sensörden sonra Ldr yi gösterdiğin yere lehimledim çalışıyor aydınlıkta tetikleme yapmıyor.

    • Rica ederim. Selâm ve sevgilerimle.

  3. Murat Murat

    Selam, bu devrede ışık kontrolü ve röle eklemek istiyorum da yardımcı olabilirmisiniz ? ayrıntıları nerden mesaj atabilirim ??

    • Öncelikle daha fazla detaya ihtiyacım bulunmakta.
      1)Röle kullanacağınızı yazmışsınız; eğer 220V AC ile ışık yakacaksanız bu devredeki led çıkışına röleyi bağlayabilirsiniz. Fakat röle ledlere oranla daha fazla akım çekeceğinden daha güçlü bir transistör kullanabilirsiniz. Eğer bir dimmer(parlaklık) devresi de kullanacaksanız bunu AC ile çalışacaksanız hazır almanızı tavsiye ederim.

  4. İrfan İrfan

    Merhaba hocam, bağlantı şemasında Cn1 yazıyor. Onu anlamadım ben yardımcı olabilirmisiniz

    • Merhaba İrfan,
      CN1 yazan kısım güç bağlantı noktası. PIR sensöre giden uçlardan hangi uç(anot-katot) olduğunu anlayabilirsin.

  5. hasan hasan

    teşekkürler basit ama etkili bir devre olmuş.

    • Ben teşekkür ederim. Gerçekten de öyle ve evde çok kullanışlı oluyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir